
به گزارش خبرآنلاین به نقل از اتاق تهران، بیت کوین این روزها در بازارهای جهانی رکوردهای مختلفی را به جای گذاشته است. بورس شیکاگو روز قبل معاملات آتی بیت کوین را برگزار کرد و بورس نیویورک هم اعلام کرده اواسط سال آینده بیت کوین را وارد معاملات خود می کند. نیکلاس مادورو، رییس جمهوری ونزوئلا هم چندی پیش اعلام کرد که می خواهد بدهی های دولتش را با بیت کوین بپردازد. به هرحال بیت کوین این روزها در صدر خبرهای دنیا قرار گرفته است. براساس گزارش های بین المللی سال ۲۰۱۱ قیمت آن زیر یک دلار بود. اوایل سال جاری هم حدود هزار دلار فروخته می شد و حالا به ۱۷ هزار دلار رسیده است. با حسین سلیمی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران درباره بیت کوین و تاثیر آن در اقتصاد گفتگو کردیم.
بیت کوین در دنیا چطور عمل می کند؟
بیت کوین عملا در دنیا کار می کند؛ اما مشکلاتی هم دارد. یکی از مواردی که برای من سوال است این است که قانون پولشویی به صورت صد در صد اعمال می شود ولی در بیت کوین اعمال این قوانین چطور انجام می شود. به اعتقاد من کارکردن با بیت کوین خیلی تعجب آور است، اما می بینیم که کار می کند.
بله. می بینیم که بیت کوین آرام آرام در بازارهای جهانی ورود کرده است. اما برای ایران که وارد این بازار نشده و خیلی در این مسایل عمل نکرده ایم، قابل تامل است. اینکه در ساختار بانکی ایران چه اتفاقی رخ خواهد داد، خودش بحثی جداگانه است. در کشور ما هنوز قوانین قدیم بانکی اعمال نشده و مشخص نیست اگر قوانین جدید بیت کوین هم به سیستم بانکی اضافه شود، چه اتفاقی رخ خواهد داد.
اقتصاددانان و نوبلیست های جهان درمورد بیت کوین هشدار داده اند. عده ای آن را حباب و عده ای دیگر تقلب می نامند. برخورد با بیت کوین باید چگونه باشد؟
کسانی که در خارج از کشور با بیت کوین کار می کنند باید مراقبت باشند. در طول یکسال نوسانات زیادی در این ارزرمزنگاری شده ایجاد شده است. بیت کوین بسیار ریسکی عمل می کند و بعید می دانم ارز باثباتی باشد. با این حال می بینیم که ونزوئلا می خواهد با بیت کوین بدهی های دولتی اش را بپردازد. از نظر من نباید به این ارز ورود کرد. زمانی که رشد هزار درصد در طول یک سال رخ می دهد، یعنی یک جای ماجرا ایراد دارد. در نهایت هم بیت کوین، پول واقعی نیست و هیچ پشتوانه ای برای آن وجود ندارد و تماما در اینترنت رخ می دهد. باید مطالعه کرد و اطلاعات بیشتری در این باره به دست آوریم. کاملا از ساختار آن اطلاع ندارم و نمی توانم به کسی هم توصیه کنم. اما می بینیم که بیت کوین در دنیا جا افتاده است. زمانی فکر نمی کردیم که حتی یوتیوب وارد بورس شود، اما می بینیم که الان در بورس حضور پیدا کرده است.
بورس نیویورک هم اعلام کرده از اواسط سال آینده بیت کوین را واردات معاملاتش می کند.
اگر بیت کوین در بورس نیویورک وارد شود، یعنی وارد مسیر نظام مندی می شود که همه می توانند از آن استفاده کنند. در این شرایط باثبات می شود و قیمت واقعی خود را پیدا می کند.
بیت کوین، یک ارز نیست
پاول داناوان، اقتصاددان ارشد جهانی این بانک در پستی نوشت: این حباب که به همه حبابهای دیگر خاتمه خواهد داد، به بزرگتر شدن خود ادامه میدهد. ارزهای دیجیتال تنها در صورتی که به عنوان ارز قبول شوند، دارای ارزش هستند. در حالی که هنوز نمیتوان برای مهمترین تبادلات اقتصادی از آنها استفاده کرد و عرضه این پولها فقط میتواند بیشتر شود و هرگز کم نمیشود که این آنها را به مورد ضعیفی برای ذخیره ارزش تبدیل کرده است.
این اقتصاددان در گزارش ماه اکتبر هم گفته بود که نوسانات شدید قیمت بیتکوین باعث شده است توانایی آن برای این که چیزی برای ذخیره ارزش تبدیل شود از بین برود در حالیکه این یک ویژگی ضروری برای هر ارزی به حساب میآید.
او در آن گزارش نوشت: با افزایش ۲۰ برابری قیمت بیتکوین ظرف تنها ۲ سال و فقدان هرگونه پشتوانه اقتصادی اصلی، قیمت ارزهای دیجیتال قطعا فقط یک حباب است.
به شکلی مشابه، ری دالیو، اقتصاددان و یکی از موسسان شرکت اتحادیه بریجودر، در ماه سپتامبر توانایی بیتکوین را برای این که واحدی برای تبادلات باشد زیر سوال برد.
دالیو گفت: شما امروز نمیتوانید تبادلات زیادی با بیتکوین انجام دهید و آن را به سادگی خرج کنید. بر خلاف طلا، این چیزی نیست که بتوان به عنوان وسیلهای برای حفظ ثروت به آن نگاه کرد چرا که دارای نوسانات شدید است. جای تاسف است؛ در حالیکه بیتکوین میتوانست یک ارز باشد. از لحاظ مفهومی میتوانست کار کند، اما از آنجایی که درجه ذهنی و خیالی بودن آن بالا است و تبادلات هم با آن انجام نمیشود، به توانایی آن آسیب میزند.
مدیر سابق صندوق سرمایه فورترس، مایکل نووگراتز میگوید: من معتقدم بیتکوین به بزرگترین حباب زندگی ما تبدیل خواهد شد. تا پایان ۲۰۱۸ قیمت آن به سادگی از ۴۰۰۰۰ دلار هم فراتر میرود. موج بزرگی از پول به سمت بیتکوین سرازیر شده است. نه فقط در آمریکا بلکه در سراسر دنیا.