در ماده ۱۲۱ قانون برنامه پنجساله پنجم تجهیز واحدهای صنفی به صندوق مکانیزه فروش در راستای شفافسازی مبادلات تجاری و فعالیتهای مالی، همسو با اهداف طرح تحول اقتصادی و قانون مالیات بر ارزش افزوده مورد نظر قرار گرفته است.
در متن این ماده آمده است: «برای شفافیت در مبادلات اقتصادی و تشخیص درآمدهای مودیان مالیاتی و مالیات بر ارزش افزوده، وزارت بازرگانی مکلف است با هماهنگی سازمان امور مالیاتی و اصناف کشور تا پایان سال دوم برنامه صاحبان مشاغل را براساس اولویت، ملزم به استفاده از سامانههای صندوق فروش (مکانیزه فروش) کند.» بر این اساس در اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۹۴/۴/۳۱ برای تشویق صاحبان مشاغل برای استفاده از صندوق فروش، تسهیلات و امتیازاتی پیشبینی شده است. در تبصره ۲ ماده ۱۶۹این قانون آمده است: معادل هزینههای انجام شده بابت خرید، نصب و راهاندازی تجهیزات فوق اعم از نرمافزاری و سختافزاری، از مالیات قطعی شده مودیان در نخستین سال استفاده یا سالهای بعد آن قابل کسر است. همچنین معادل ۱۰ درصد از مالیات ابرازی عملکرد مودیانی که توسط سازمان امور مالیاتی ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش و تجهیزات مشابه شدهاند، مشروط به رعایت آییننامه اجرایی مربوط، برای مدت دو سال اول بخشوده میشود. همچنین جریمه نصب نکردن و عدم استفاده از سامانه صندوق فروش برای مودیان مشمول هم، ۲ درصد میزان فروش تعیین شده است.
قابل ذکر است لزوم نصب صندوقهای مکانیزه فروش توسط واحدهای صنفی، منافع زیادی را برای آنان به همراه خواهد داشت. ایجاد شفافیت در اقتصاد، تحقق عدالت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی ازجمله مزایای نصب صندوق فروش است که در کنار این ها شفافیت مالیاتی نیز حاصل شده و مالیات گریزی به حداقل ممکن می رسد. تجهیز اصناف به صندوقهای مکانیزه فروش، منافع اصناف و دولت را توامان در پی خواهد داشت و دریافت مالیات را عادلانه، شفاف و نظاممند خواهد کرد، ضمن اینکه اجرای این طرح موجب خواهد شد تا شبکه تولید و توزیع کشور از تامینکنندگان و تولیدکنندگان تا آخرین حلقه زنجیره توزیع به صورت مستقیم با یکدیگر ارتباط داشته باشند و واسطههای غیرضرور حذف شود و کالا ارزانتر به دست مصرفکننده برسد.
گفتنی است در حال حاضرتمام کشورهای توسعه یافته اقتصاد الکترونیکی دارند، درحالی که بسیاری از فروشگاهها و واحدهای صنفی ما هنوز به شیوه سنتی کار میکنند که باید نصب صندوقهای فروش در اولویت قرار گیرد تا شاهد اقتصادی پویا باشیم.
منبع:رسانه مالیاتی ایران