- ACCPress.com – تازه های حسابداری - http://www.accpress.com/news -

گزارش خرید و فروش فصلی

با توجه به نزدیک شدن زمان تهیه و ارسال گزارش خرید و فروش فصلی سه ماهه سوم سال تحت نرم‌افزار معرفی شده سازمان امور مالیاتی کشور به دوصورت online و offline برآن شدم تا شمه ای از موارد و مشکلات پیرامون این موضوع که دغدغه بسیاری از دوستان، همکاران و اساتید حوزه حسابداری و مالی و حتی نرم‌افزارهای پشتیبان سیستم‌های مالی و حسابداری شرکت‌ها و موسسات است را، مطرح كنم.

.

بر اساس دستورالعمل اجرایی [1]ماده ۱۶۹ ق م م به شماره ۲۴۴۶۸/۲۰۰/ص مورخ ۲۷/۱۰/۱۳۹۰ و بخشنامه های موضوعی، تهیه و ارسال گزارش خریدو فروش فصلی براساس نرم‌افزار معرفی شده در سایت سازمان امور مالیاتی کشور است و تهیه گزارش‌ها به‌صورت دستی امکان پذیر نيست.

.
با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژی در همه زمینه‌ها در حرفه مالی و حسابداری در خصوص اطلاعات کارآمد و آنی، همگام شدن با تکنولوژی به وضوح مشاهده مي‌شود و این تغییر نگرش با توجه به در جریان بودن اقتصاد جهانی و توجه به بازارهایی با نگرش اقتصاد باز و رقابتی بیش از پیش دیده می‌شود. مقدمه‌ای که بیان كردم در خصوص تهیه این نوع گزارش‌ها است که با توجه به عمر کوتاه این نرم‌افزار که زمان ابتدایی خود را می‌گذراند بنده حقیر را مجاب به تهیه این نوشتار در جهت رشد و اجرای هر چه بهتر و بهینه و ترسیم آن در برنامه های دولت در نظام مالیاتی آنی كرد.

.

اولین مورد در خصوص ساختار سخت افزاری و افرادی است که به هر صورت با این سیستم در ارتباط هستند مانند خریداران، فروشندگان و… آیا مکانیزم پاسخگویی و اطلاعات افراد کافی است؟ آیا اطلاعات به‌صورت صحیح و کارآمد ارائه مي‌شود یا فقط برای رفع تکلیف و دچار نشدن افراد به تنبیهات مالیاتی و محروم ماندن از شرایط. به وضوح دوستان و همکاران که به‌صورتی با حرفه حسابداری در ارتباط هستند بهتر از بنده نقایص آن را حس کردند مانند : عدم ارائه کد ملی یا کد اقتصادی یا شناسه ملی و سایر اقلام اطلاعاتی برای فرار از یکسری آیتم‌ها که منتج به پرداخت مالیات می‌شود.

.
البته در خصوص مطالب بالا فقط نیروی انسانی و افراد ذینفع علیه یا له نسبت به داده ها و اطلاعات دخیل نیستند بلکه سایر ارکان چرخه و با دید گسترده تر افراد و مامورین نظام مالیاتی نيز به آن دچارند؛ بنابراين وجود افراد متخصص و زبده با توجه به نگرش کلان نظام مالیاتی کشور که در راس آن افراد متخصص فعالیت می‌کنند بیشتر احساس مي‌شود.

.
در خصوص مشکلات نرم‌افزاری نیز با توجه به دستورالعمل و آیین نامه معاملات، گزارش ملزومات مصرفی و ابزار و کالای مصرفی و خدماتی کمتر از یک میلیون ریال در هر فصل افراد حقیقی و حقوقی الزامی نيست و بالای این مبلغ باید گزارش شود. نکته اساسی و کلیدی که بسیاری از همکاران و دوستان با آن درگيرند و از آن گله‌مندند، تهیه و ارائه گزارش‌هاي خرید و فروش قلم به قلم و تعدادی و ریالی است. به این نکته توجه کنید یک شرکت یا موسسه تولیدی بازرگانی یا خدماتی با حجم بالای تولید فروش یا پخش چگونه می‌تواند در مدت زمان کوتاه و با سرعت و دقت کافی این اقلام را تهیه و به سیستم ارسال کند؛ البته شاید بسیاری از دوستان به این نکته اشاره کنند که با زمان یا نیروی انسانی بیشتر آیا با توجه به پیشبرد اهداف و نگرش اقتصادی بنگاه‌ها، این روش کار، عقلانی و صحیح است.

.

 بر اساس تجربه، همکارانی بودند كه چند روز برای تهیه اين گزارش، وقت صرف کرده‌اند البته به این شرایط مشکلات عدیده ارتباطی و اختلال سیستم‌های اینترنتی و سیگنالی را اضافه کنید، زيرا حجم بالايي از کاربران در آن لحظه به سایت رجوع می‌کنند و …. اين موارد، طی بررسی های به‌عمل آمده و انجام تحقیقات آماری و میدانی با بسیاری از کارشناسان و افرادی که به صورتی در چرخه اين فعالیت دخالت دارند انجام شده و حتی با کارشناسان و اساتیدی از سازمان امور مالیاتی و موسسات تهیه نرم‌افزارهای مالی به مشورت گذارده شده که امید است با بررسی و بیان پیشنهادها سایر دوستان و اساتید این بحث در مسیری علمی و عملی قرارگیرد.

.
در پایان يادآور مي‌شود بیان شمه‌ای از موارد به منظور پیشبرد اهداف و ابراز نظرات در جهت رشد و تعالی نظام قانونمند مالیاتی است. در کنار بیان مطالب فوق اذعان این سخن خالی از لطف نیست که کارکرد و تعالی اهداف مالیاتی در کشور با توجه به برپایی سمینارها و همایش‌های مالی، حسابداری و مالیاتی بسیار انجام شده و به‌صورت تخصصی اعمال و دیده می‌شود. امید است بتوانیم در کنار هم در پیشبرد اهداف عالی حرفه گام‌هایی اصولی و اساسی برداریم.

.

علي قديمي –  عضو انجمن حسابداران خبره ایران

دنياي اقتصاد

.