با نزديك شدن زمان سخنراني شش ماهه «بن برنانكه» رييس فدرال رزرو آمريكا گمانهزنيها در خصوص احتمال اجراي سياستهاي فوق انبساطي يا تداوم روند كنوني افزايش يافته است. در صورتي كه برنانكه با هدف تحرك بيشتر در اقتصاد، رضايت به اجراي دور سوم تسهيل كمّي بدهد بهدليل تبعات تورمي آن، بار ديگر بازار طلا با رونق روبهرو ميشود. اين ويژگي سبب شده بسياري به انتظار سخنراني او در روز سهشنبه بنشينند و حتي بر سر اجراي دور سوم سياستهاي فوق انبساطي شرطبندي كنند.
.
بازارجهانی طلا در انتظار سخنرانی رییس فدرال رزرو
قیمت طلا در بازارهای جهانی این هفته در انتظار نوسان بیشتری است و با وجود شاخصهای ضعیف در اقتصاد آمریکا سرمایهگذاران چشم به سخنرانیهای هفته پیش روي رییس فدرال رزرو دارند.
.
در بازار داخلی نیز شرایط قیمتها با محدود شدن نوسان قیمت ارز و سکه، به سوی آرامش میرود. وضعیتی که پیشتر با سپری شدن دورانگذار دیگری از این بازار قابل پیشبینی بود.
طلا در بازارهای جهانی در پایان معاملات هفتگی در سطحی کمتر از ۱۵۹۰ دلار بسته شد. در بازارهای جهانی افت نرخ رشد اقتصادی در چین و کم رونقی اقتصاد در آمریکا در کنار تداوم نگرانیها در اروپا تقاضای زیادی را متوجه بازارهای کالاها ازجمله نفت و طلا نمیکند. افت نرخ رشد اقتصادی در آمریکا و کم تحرکیهای موجود از ابتدای سال ۲۰۱۲ مرتبا زمینه برقراری بستههای تزریقی پول به اقتصاد آمریکا را تقویت کرده که هر بار برنانکه، رییس فدرال رزرو آمریکا به نوعی افکار عمومی، کارشناسان و توجه مقامات کنگره و سنا را از این موضوع منحرف کرده است.
.
در قالب دو برنامه (Q1 و Q2) تاکنون ۳/۲ تریلیون دلار به اقتصاد آمریکا تزریق شده است. این میزان پول موجب تحرک بیشتر اقتصاد این کشور و جهان از آغاز بحران مالی سال ۲۰۰۸ تاکنون شده اما مقاومت فدرال رزرو برای این اتفاق در بار سوم، بیش از هر چیز به دلیل نگرانی از افزایش تورم در این کشور بوده است.
.
نرخ تورم در آمریکا در ماه نوامبر ۲۰۰۸ به دنبال بروز بحران مالی به منفی ۲ درصد نزدیک شد تقریبا از فوریه ۲۰۰۹ نرخ تورم به دنبال برخی تزریقها روبه افزایش نهاد و در ماه مه این سال به يك درصد نزدیک شد. از آن موقع تاکنون نرخ تورم بین صفر تا نیم درصد در نوسان بود. در ماه مه ۲۰۱۲ نرخ تورم در آمریکا البته منفی شد. این شرایط در حالی ادامه مییابد که برخی نسبت به کمبود مشاغل تازه در آمریکا مرتبا هشدار میدهند. نرخ بیکاری در آمریکا در ماه ژوئن در حالی ۲/۸ درصد باقی ماند که با وجود انتظار برای افزایش مشاغل تازه غیرکشاورزی تا ۱۱۰ هزار، تنها ۸۰ هزار شغل جدید ایجاد شد و بر نگرانیهای موجود افزود.
.
در این هفته در ۱۷ و ۱۸ ماه جولای (سهشنبه و چهارشنبه) قرار است برنانکه، رییس فدرال رزرو آمریکا در مورد سیاستهای پولی آتی آمریکا گزارش دهد.
در روز اول قبل از اینکه گزارش ۶ ماهه کمیته بانکداری سنا ارائه شود، وی سخنرانی خواهد کرد. در روز بعد نیز به عنوان عضو دارای حق رای کمیته بازار باز فدرال رزرو قبل از گزارش ۶ ماهه کمیته خدمات مالی مسکن سخنرانی خواهد کرد. شرطبندیها برسرامکان موافقت وی با تزریق منابع مالی جدید در آمریکا در قالب دور سوم تسهیل مقداری دوباره آغاز شده و چشمها در انتظار سخنان تازه وی است.
.
افزوده شدن منابع مالی جدید به اقتصاد آمریکا موجی تازه از تقاضا و مصرف را برای مواد خام و کالاهای پایه به راه خواهد انداخت که در شرایط فعلی با توجه به تحولات و ملاحظات خاورمیانه و تمایل کشورهای تولیدکننده نفت به افزایش قیمتها و کاهش تولید، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع دولت اوباما نیست.
در سراسر جهان نیز البته تلاشهایی برای تزریق منابع مالی توسط بانکهای مرکزی جهان صورت گرفته است، اما پرهیز از افزایش نرخ تورم، بانکهای مرکزی را کماکان به اتخاذ سیاستهای انقباضی واداشته است.
در هفته آتی امکان دارد که برنانکه نتواند اعضای سنا را به حفظ شرایط موجود قانع کند. ازاین رو ممکن است که بازارهای مالی در جهان شاهد نوسان قابل توجهی در قیمت نفت و طلا باشند.
.
در ۴روز اخیر قیمت نفت از ۸۴ دلار تا مرز ۸۷ دلار بالارفته است. قیمت طلا نیز که به سطوح پایینتری از قیمتهای فعلی رسیده بود در ساعات پایانی معاملات هفته گذشته منحنی افزایشی از قیمت رسم کرد و در تراز ۱۵۹۰ دلار متوقف شد. در بازارهای جهانی گمانهزنی برای بالارفتن تقاضای مصرف و افزایش قیمتها احتمال افزایش قیمت برای طلا را در پی دارد. این در حالی است که براساس نظرات کارشناسان تا پایان سال ۲۰۱۴ نباید به پایان بحران مالی در اروپا خوشبین بود. این شرایط اهرمی کاهنده برای قیمت کالاهای پایه است.
.
بازار داخلی
روز گذشته در بازار داخلی اما قیمتها به دلیل برخی شرایط روانی و تهدید و هشدارهای مقامات بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، و برخی کنترلهای قیمتی در مسیر کاهشی قرار گرفت. در بازار طی روزهای اخیر با پایان یافتن نشستهای پرحاشیه بر سر مساله هستهای ایران با غرب، نگرانیهای موجود نیز تا حدودی برطرف شده و برخی شایعات نیز مبنی بر تسهیل مراودات مالی و ارزی با کشورهای همسایه در این راستا تاثیرگذار بوده است. در این روزها واکنشها به ارز چند نرخی همچنان اظهارنظرهای متفاوت و اخبار متناقضی را درپی دارد. اما واقعیت این است که علاوه بر تسریع و تسهیل شرایط و تدوین بخشنامههای ارزی جدید برای تخصیص موثرتر دلار ۱۲۲۶ تومانی به واردات کالاهای اولیه و ماشینآلات، خبر ديگري اعلام نشده است ضمن اینکه همچنان از نظر برخی مقامات دلار بازار آزاد به رسمیت شناخته نمیشود و برخی البته آن را به رسمیت میشناسند.
.
دیروز دلار با ۱۰ تومان کاهش قیمت تا ساعت ۲ بعدازظهر به ۱۹۱۰ تومان رسید. برخی از صرافان اعلام کردند که قیمت آن برای لحظاتی از ۱۹۰۰ تومان هم پایینتر افتاد، اما قیمت ۱۹۱۰ تومانی برای آن تا ساعات پایانی بازار با نوسان اندکی ادامه داشت. قیمت اغلب ارزها نیز به دنبال افت قیمت دلار کاهش یافت.
.
قیمت سکه نیز ۲۰۰۰ تومان کاهش داشت و به ۷۱۰ هزار تومان رسید. نرخ ۷۱۵ هزار توماني هم با ۳۰۰۰ تومان کاهش براي سكه طرح قديم اعلام شد. نیم سکه هم ۴۰۰۰ تومان کاهش داشت و ۳۵۵ هزار تومان فروخته شد. در بازار سکه ربعسکه اما بدون تغییر ۱۸۳ هزار تومان فروخته شد. دیروز در بازار طلا قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار با بیش از ۶۰۰۰ تومان کاهش به ۳۱۳ هزار تومان رسید.
گرم طلای ۱۸ عیار هم کاهش يافت و بدون احتساب اجرت ساخت به ۷۲ هزار و ۲۵۶ تومان رسید.
.
منبع : دنياي اقتصاد
.