- ACCPress.com – تازه های حسابداری - http://www.accpress.com/news -

دانستني هاي مالياتي (قسمت ششم) نکات اساسي در خصوص ماليات بر درآمد املاک

توضیح سایت: دانستنی های مالیاتی جدید براساس اصلاحیه قانون مالیاتهارا اینجا [1] مطالعه کنید.

به گزارش رسانه مالياتي ايران، بي شک آگاهي موديان از قانون ماليات هاي مستقيم کمک شاياني به آنان درعمل به وظايف قانوني و بهره مندي از تسهيلاتي که قانون براي موديان در نظر گرفته مي نمايد. مضاف بر اينکه عدم انجام تکاليف فوق موجب تعلق جرايم و محروميت از معافيت هاي مالياتي نيز مي گردد.

از اين رو در اين بخش به اهم وظايف موديان مشمول ماليات بر درآمد املاک (که در مواد ۵۲ لغايت ۸۰ قانون ماليات هاي مستقيم آمده است) با ذکر مواد و بندهاي مهم آن خواهيم پرداخت.

اول:

مشمولين ماليات بر درآمد املاک درآمد اشخاص حقيقي يا حقوقي ناشي از واگذاري حقوق خود نسبت به املاک واقع در ايران پس از کسر معافيت هاي مقرر در اين قانون مشمول ماليات بر درآمد املاک مي باشد. (ماده ۵۲ ق.م.م)

انواع ماليات بر درآمد املاک:

۱-      ماليات بر درآمد اجاره

۲-      ماليات نقل و انتقال املاک

دوم:

ماليات بر درآمد مستغلات (اجاره)

۱-      ماليات مستغلات يا اجاره دست اول: مالياتي است که به درآمد املاک و مستغلاتي که از طرف مالک به اجاره واگذار مي شود تعلق مي گيرد، در واقع موجر مالک نيز مي باشد.

۲-      ماليات اجاره داري دست دوم: هر گاه مستاجر محل مورد اجاره را به غير به اجاره واگذار نمايد، مشمول ماليات اجاره داري دست دوم مي باشد، در واقع موجر مالک نمي باشد. درآمد مشمول ماليات مستغلات (اجاره دست اول) درآمد مشمول ماليات املاکي که به اجاره واگذار مي گردد عبارت است از کل مال الاجاره ، اعم از نقدي و غير نقدي، پس از کسر بيست و پنج درصد بابت هزينه ها و استهلاک و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره.

سوم:

روش هاي تعيين مال الاجاره املاک:

۱- مال الاجاره از روي سند رسمي تعيين مي شود.

۲- در صورت عدم ارائه اجاره نامه رسمي مال الاجاره بر اساس املاک مشابه تعيين مي شود. از ابتداي سال ۸۲ مال الااجاره املاک اعم از مسکوني و غير مسکوني بر اساس ماده ۶۴ ق.م.م (دستورالعمل اجرايي و تقويم ارزش اجاري املاک) با در نظر گرفتن فاکتورهاي: مساحت، قدمت، نوع کاربري- موقعيت جغرافيايي و … تعيين مي گردد.

مال الاجاره دست دوم عبارت است از مابه التفاوت اجاره دريافتي و اجاره پرداختي بابت ملک مورد اجاره.

چهارم:

معافيت هاي پيش بيني شده

۱-      محل سکونت پدر يا مادر يا همسر يا فرزند يا اجداد و همچنين محل سکونت افراد تحت تکفل مالک اجاري تلقي نمي شود مگر اينکه به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت مي شود.

۲-      درآمد شخص ناشي از اجاره از واحد يا واحدهاي مسکوني در تهران تا يکصد و پنجاه متر مربع بناي مفيد و در ساير نقاط تا مجموع دويست متر مربع زيربناي مفيد از ماليات بر درآمد ناشي از اجاره املاک معاف مي باشد.

۳-      مکان مجتمع هاي مسکوني داراي بيش از سه واحد استيجاري که با رعايت الگوي مصرف بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازي ساخته شده يا مي شوند، در طول مدت اجاره از ۱۰۰ درصد ماليات بر درآمد اجاره معاف مي باشند.

۴- شخص حقيقي که هيچ گونه درآمدي ندارد تا ميزان معافيت مالياتي درآمد حقوق که هر ساله سقف آن اعلام مي گردد از درآمد مشمول ماليات سالانه مستغلات از ماليات معاف و مازاد طبق مقررات مشمول ماليات مي باشد.

–  مشمولان اين ماده بايستي اظهارنامه موضوع ماده فوق را تکميل و به اداره امور مالياتي محل وقوع ملک ارائه دهند.

–  در اجراي حکم اين ماده حقوق بازنشستگي و وظيفه دريافتي و جوايز و سود ناشي از سپرده هاي بانکي درآمد تلقي نخواهد شد.

–  حکم اين ماده در مورد فرزندان صغيري که تحت ولايت پدر باشند جاري نخواهد بود.

۵-      هرگاه مالک خانه يا آپارتمان مسکوني، آن را به اجاره واگذار نمايد و خود محل ديگري را براي سکونت خويش اجاره نمايد در احتساب درآمد مشمول ماليات، ميزان مال الاجاره اي که به موجب سند رسمي يا قرارداد مي پردازد از کل مال الاجاره دريافتي او کسر مي شود.

پنجم:

انواع ماليات نقل و انتقال املاک

– ماليات نقل و انتقال ملک

– ماليات انتقال حق واگذاري (سرقفلي) –

ماليات بر درآمد حاصل از ساخت و فروش املاک

– ماليات بر درآمد رضايت مالک يا حق مالکانه

الف) ماليات نقل و انتقال املاک نقل و انتقال املاک به ماخذ ارزش معاملاتي و به نرخ پنج درصد مشمول ماليات مي گردند.

ب) ماليات انتقال حق واگذاري املاک (حقوق صنفي و سرقفلي) انتقال حق واگذاري محل به ماخذ وجوه دريافتي صاحب حق به نرخ دو درصد درتاريخ واگذاري از طرف صاحب يا صاحبان حق مشمول ماليات مي باشد.

تعريف حق واگذاري:

حق واگذاري محل از نظر اين قانون عبارت است از حق کسب يا پيشه يا حق تصرف محل يا حقوق ناشي از موقعيت تجاري محل

ج) ماليات بر درآمد حاصل از ساخت و فروش اولين نقل و انتقال قطعي ساختمان هاي نوساز اعم از مسکوني و غيره که بيش از دو سال از تاريخ صدور گواهي پايان کار آنها نگذشته باشد، علاوه بر ماليات نقل و انتقال قطعي موضوع ماده (۵۹) اين قانون مشمول ماليات مقطوع به نرخ ده درصد به ماخذ ارزش معاملاتي اعياني مورد انتقال خواهند بود. اشخاص حقيقي يا حقوقي ، مشمول ماليات ديگري از بابت درآمد املاک حاصل از ساخت و ساز فروش موضوع اين ماده نخواهند بود.

د) ماليات بر درآمد رضايت مالک يا حق مالکانه دريافتي مالک يا مالکين بابت اعلام رضايت نسبت به انتقال حق واگذاري محل (سرقفلي) يا اجاره بدون انتقال سرقفلي و يا تغيير شغل، مشمول ماليات به نرخ دو درصد موضوع مواد ۷۸ و ۵۹ ق.م.م مي باشد.

ششم:

مهلت ارايه اظهارنامه موديان موضوع اين فصل به استناد ماده ۸۰ ق.م.م مکلف اند اظهارنامه مالياتي خود را در مورد حق واگذاري محل تنظيم و تا سي روز پس از انجام معامله و در ساير موارد تا آخر تير ماه سال بعد به انضمام مدارک مربوط به اداره امور مالياتي محل وقوع ملک ارايه و ماليات متعلق را طبق مقررات پرداخت نمايد.

هفتم:

جرايم مالياتي

۱-      عدم ارايه اظهارنامه در موعد مقرر ده درصد ماليات متعقله

۲-      عدم پرداخت ماليات در موعد مقرر معادل ۵/۲ درصد ماليات به ازاي هر ماه دير کرد.

۳-      در صورتيکه موديان موضوع ماده ۵۷، اظهارنامه خلاف واقع به ادارات امور مالياتي ارايه نمايند علاوه بر ماليات متعلقه، يک برابر آن را نيز بايد بعنوان جريمه پرداخت نمايند.

هشتم:

مبدا احتساب جريمه در مورد مودياني که مکلف به ارايه اظهارنامه مالياتي هستند، نسبت به مبلغ مندرج در اظهارنامه از تاريخ انقضاي مهلت ارايه آن و نسبت به ما به الاختلاف از تاريخ مطالبه و در مورد مودياني که از ارايه اظهارنامه خودداري نموده و يا اصولا مکلف به ارايه اظهارنامه نيستند، تاريخ انقضاي مهلت ارايه اظهارنامه يا سررسيد پرداخت ماليات حسب مورد مي باشد.

نهم:

مدارک لازم جهت تشکيل پرونده مستغلات

– تصوير سند مالکيت و بنچاق

– تصوير شناسنامه و کارت ملي مالک يا مالکين

– تصوير پايان کار

– تصوير صورت مجلس تفکيکي

– تصوير اسناد اجاري (رسمي- عادي)

– تصوير گواهي حصر وراثت (در صورت ورثه اي بودن ملک)

– تصوير وکالتنامه در صورت مراجعه وکيل

دهم:

مدارک لازم جهت نقل و انتقال املاک (گواهي ماده ۱۸۷)

– استعلام دفاتر اسناد رسمي (با ذکر نام خريدار)

– تصوير سند مالکيت و بنچاق

– تصوير شناسنامه و کارت ملي فروشنده و خريدار

– تصوير پايان کار

– تصوير پروانه تخريب و نوسازي و عدم خلاف در مورد املاک در دست ساخت

– تصوير صورت مجلس تفکيکي

– تصوير اسناد اجاري (رسمي- عادي)

– تصوير گواهي حصر وراثت (در صورت ورثه اي بودن)

– تصوير گواهي واريز ماليات بر ارث – تصوير وکالتنامه ( در صورت مراجعه وکيل)

– تصوير مبايعه نامه يا قولنامه در خصوص انتقال حق واگذاري محل

به نقل از سايت سازمان امورمالياتي